Goed voorbereid aan de slag

Het traject van selectie tot en met de begeleiding na de start in uw praktijk bestaat uit de volgende stappen:

 • Selectie: interviewrondes in Spanje met ervaren Nederlandse recruiters
  • Interviewrondes met aandacht voor opleiding, ervaring, persoonlijkheid, ambities, en taalvaardigheden
  • Testen van tandheelkundige vaardigheden
  • Tekenen opleidingsovereenkomst
 • Taalcursus
  • Training Nederlandse taal, cultuur en vaktechnische terminologie naar B2+ in Spanje
  • Training rond de Nederlandse (mond)zorg en specifieke vaktechnische aspecten
  • Voorbereiding B2+ taalexamen
 • Kennismaking praktijk
  • Bezoek aan potentiële opdrachtgever(s) in Nederland inclusief meeloopdagen
  • Specifieke examentraining voor “BIG taaltoets”
  • Tekenen arbeidscontract
 • Begeleiding door Spaanse Tandartsen
  • BIG registratie
  • 30% regeling
  • Eventueel extra trainingen voor herexamen
  • BSN nummer, bankrekening, lidmaatschap KNMT
  • Hulp bij het vinden van huisvesting

De doorlooptijd van het traject is gemiddeld zo’n 12 maanden voor de werving, selectie en trainingen en daarnaast zullen we u als praktijkhouder/ praktijkmanager en de kandidaat gedurende de eerste 6 maanden  in Nederland begeleiden, ondersteunen en ontzorgen daar waar nodig is.

Werving in directe samenwerking met gerenommeerde  universiteiten in Spanje

Wij werven laatstejaars en recent afgestudeerde Spaanse tandartsen voor het werken in een tandartspraktijk in Nederland. Daarvoor zijn wij een partnership aangegaan met een aantal gerenommeerde publieke en private universiteiten in Spanje en Portugal. Daarbij werken wij  nauw samen met de direct betrokken professoren, decanen en docenten. Hun adviezen helpen ons bij het vinden van de meest gemotiveerde en best voorbereide kandidaten.

De wervings- en selectieprocedure wordt zo gepland, dat meerdere  kandidaten tegelijk met de training kunnen starten. Deze procedure vindt voornamelijk plaats in Spanje. Wij vormen groepen van 2-3  kandidaten. De opleidingen starten op diverse momenten per jaar.

Ook in dit stadium kan er al rekening gehouden worden met uw wensen en ambities. Of u nu een kleine, middelgrote of grote praktijk hebt. En zoekt u voor uw keten meerdere kandidaten of overweegt u de krachten te bundelen met collega’s uit de regio die met vergelijkbare problemen worstelen? Een ‘eigen klasje’ is ook mogelijk. Wij werken uw vraag graag met u uit.

Kennismaking tijdens het proces

U kunt als praktijkhouder en/of praktijkmanager tijdens de opleidingsperiode dus al kennismaken met onze kandidaten. De door u voorgeselecteerde kandidaten worden door u in het Nederlands geïnterviewd. Bij voorkeur gaan de kandidaten daarnaast ook bij u  “proefdraaien”. Hierbij kunt u de kandidaat ook zelf beoordelen op tandheelkundige vaardigheden en sociaalcommunicatieve competenties en kunt u elkaar beter leren kennen. Daarbij is het belangrijk dat er een wederzijdse klik is.

Uitstekend voorbereide kandidaten

Kandidaten worden in periode voorafgaand aan hun vertrek naar Nederland volledig voorbereid op het wonen en werken in Nederland. Zo volgt hij/zij een intensieve training Nederlandse taal en cultuur en tandheelkundige begrippen in Spanje.  Deze training wordt gegeven door een erkende Nederlandse docent (native speakers). De opleiding wordt afgerond met de voor BIG- registratie vereiste taaltoets op niveau B2+. Het officiële diploma hiervoor kan vooralsnog alleen in Nederland behaald worden. Dit doet de kandidaat bij aankomst in Nederland.

Opleidingscontract / Arbeidscontract

In het traject worden in totaal twee contracten opgemaakt:

 1. Een opleidingsovereenkomst tussen de opleider in Spanje (onze Spaanse onderneming Work for You SL, handelend onder de naam Trabajar en Holanda) en de  kandidaat voor de training van de kandidaat.
 2. Een arbeidscontract tussen uw praktijk en de Spaanse kandidaat voor in beginsel tenminste twee jaar dat begint na de succesvolle afronding van de taaltraining in Spanje en het behalen van het taalexamen in Nederland.

De kandidaat start in Nederland met een loondienstcontract, op een basis van een vast maandsalaris (niet op basis van een % van de omzet). Het maandsalaris bedraagt het minimum van de fiscale 30% regeling voor deze buitenlandse kandidaten. In 2023 is dit minimaal €4.500 per maand (excl. vakantiegeld), onder andere afhankelijk van de ervaring die de kandidaat heeft. Dit salaris is enerzijds hoog genoeg om onder de fiscale 30% regeling te vallen en anderzijds wordt het als ruim voldoende door de kandidaten ervaren. Dit stelt u in staat uw totale investering binnen ca 1,5 jaar terug te verdienen.

Wilt u  meer weten over de investering en/ of  honorering? Of wilt u binnenkort kennis maken met kandidaten? Wij informeren u graag verder.